Vanlig enkel tårtbotten:
Så här enkelt är receptet. 4 ingredienser. Ägg, socker, mjöl och bakpulver. Mängden får man fram genom hur många ägg man har i. Hur många ägg man har i, beror på storleken på bakformen :) Så här:
Till en bakform som är 18cm i diameter behövs 2 ägg - 1tsk bakpulver - 20 minuter i ugn
Till en bakform som är 20cm i diameter behövs 3 ägg - 1 tsk bakpulver - 25-30 minuter i ugn
Till en bakform som är 24cm i diameter behövs 4-5 ägg - 1,5 tsk bakpulver 25-30 minuter i ugn
Till en bakform som är 26cm i diameter behövs 5-6 ägg - 2 tsk bakpulver 35-40 minuter i ugn
Sätt ugnen på 175grader.
Knäck och häll äggen i ett glas, ställ ett likadant glas bredvid och häll i lika mycket socker. Ställ ytterligare ett glas bredvid och häll upp lika mycket mjöl. Blanda i bakpulvret i mjölglaset.
Så här. Vi hade en form på 24cm, vi tog 4 ägg (de var ganska stora, annars ta 5 om de är små) hällde i lika mycket socker och mjöl plus 1.5tsk bakpulver som blandades i mjölet.Inga andra bakmått behövs, skönt! :)
Blanda socker och äggen i en skål, vispa till de blir vitt o poröst, typ 3-5 minuter med elvisp.
Sikta i mjölet (vi använda en vanlig matsil). Rör ner mjölet, vispa inte!
Smöra bakformen
Sätt fast en liten "vägg" av bakplåtspapper.
I med smeten i ugnen.
Sätt in den längst ner i ugnen på 175grader. Öppna inte luckan de första 20 minuterna för då kan tårtbottnarna sjunka ihop. Gräddtiden beror på antal ägg.Vi hade ju då 4 ägg alltså 25-30 minuter. När den är klar så låt den stå i formen typ 15 miuter innan ni tar loss den. Klart!
Tårtbottnarna går att frysa in, välinpackade håller de sig i några månader. Byt ut lite av mjölet mot kakao så får du chokladbottnar istället.